Zi de toamna la curtea celor 33de voievozi romani


Voi ati fost?..................daca raspunsul este NU ......va recomand sa mergeti sa-l vizitati..............daca raspunsul este DA..........hmm.......mi-ati luat-o inainte si nu mi-ati spus sa merg si eu pentru ca .........MERITA!!!...........da ,este concluzia mea si va asigur ca daca mergeti nu v-eti regreta.Atat de aproape de Bucuresti(circa 80 de km) si totusi de-abia acum cateva zile am ajuns sa-l vizitez.Am  fost cu muuuuuuuuuuuuuuuuuulti ani in urma................eram eleva de scoala generala dar nu imi aduc bine aminte de frumusetea acestor locuri. Pentru cei care inca nu au reusit sa ajunga sper ca pozele sa va convinga sa o faceti.Si cu atat mai mult cu cat urmatoarele zile sunt zile de sarbatoare si se anunta a fi frumoase .
Uffffffffffffffff............m-am luat cu altele  si nu v-am spus insa despre ce plimbare este vorba.............dar sunt convinsa ca stiti deja................deci,Complexul Monumental "Curtea Domneasca"-Targoviste
Curtea Domnească din Târgoviste reprezintă un complex de clădiri si fortificatii medievale ce au avut rol de resedintă a unor voievozi ai Țării Românesti .

Inainte de a intra pe poarta Complexului ,in partea dreapta ne intampina  statuia lui Petru Cercel.

La intrarea in complex,in partea dreapta a portii.
Poarta de Sud
Intrarea în Curtea Domnescă se face pe această poartă , pe sub bolta cu clopotniţă, construită deasupra porţii deoarece turnurile Bisericii Mari Domnesti nu puteau să susţină clopotul. Poarta  a fost construită în anul 1584 şi refacută in timpul domniilor lui Matei Basarab si Constantin Brâncoveanu.
Curtea Domneasca ofera posibilitatea cunoasterii unui capitol din istoria si arta medievala a Romaniei, fiind scaun domnesc pentru 33 de voievozi incepand cu Mircea cel Batran si incheind cu Constantin Brancoveanu.
A cazut toamna si peste Curtea interioara a Complexului Curtea Domneasca -Targoviste.


 Vizitam mai intai Biserica Mare Domneasca , ctitoria domnitorului Petru Cercel,fratele mai mare al lui Mihai Viteazul  ridicata in anul 1584. Biserica  pastreaza si astazi in mare parte pictura brancoveneasca de la 1698.

In partea de vest a bisericii întâlnim portretele domnitorilor Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, Petre Cercel iar pe partea opusă intrarii sunt portretele lui Mihai Viteazul, Radu Serban, Serban Cantacuzino şi Radu Mihnea.
Intrarea in biserica........biserica este in renovare,se lucreaza in interior.

In pridvorul bisericii  gasim fragmente din piatra de mormant a lui Matei Basarab,
fragmente din sicriul lui Matei Basarab,
      o piatra de mormânt-aici odihneste  doamna Elina, soţia domnitorului Matei Basarab .
si clopotul.
              Imagini din interiorul bisericii..............cat de groase sunt zidurile.



Lasam biserica in urma si ne indreptam pasii catre  ruinele din curtea Domneasca .





   Aceste trepte duc catre  încăperile pivniţei, păstrate până astazi în forma iniţială............. astazi putem gasi aici expoziţia “Lapidarium”
Ruinele printre culorile toamnei!







Turnul Chindiei este emblema orasului Targoviste.A fost construit in timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Tepes (1456-1462) de catre domnitorul Vlad Dracul,tatal lui Vlad Tepes.Initial a avut rol de turn-clopotnita ca mai tarziu sa aiba   rol de fortificatie, punct de observatie, foisor de foc, depozit pentru tezaur, loc de refugiu.
Turnul Chindiei este construit din caramida rosie si are o înălțime de 27 de metri si un diametru în partea sa cilindrică de 9 metri. Această sectiune cilindrică se sustine pe o bază trapezoidală din piatră. 
Numele turnului vine de la un joc si de la un tip de serenadă pe care menestreii medievali ai palatului o cântau la poalele turnului la apusul soarelui (chindie).
Turnul Chindiei privit dintre ruine.



Se facea un reportaj pentru National Geografic.
Groapa leilor
Aici putem admira pe fundal Biserica Domneasca,ruinele Palatului si turnul Chindiei.In fata  in partea dreapta a fost zona gospodareasca care cuprindea anexele gospodaresti,casele slujitorilor,grajdurile.
 
Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti 
Biserica Sfanta Vineri, numita si Biserica Mica Domneasca dateaza  din mijlocul secolului al XV-lea  Nu se cunoaste nici un fel de informatie despre ctitorul ei, insa la 1517 era deja construita si avea o vechime respectabila.
In pronaos se găseşte piatra de mormânt a doamnei Balaşa, soţia voievodului Constantin Serban.
In această biserică au loc slujbe zilnice, programul lor fiind afişat pe uşa.
In partea dreapta si in partea stanga, inainte de intrarea in biserica troneaza doi brazi falnici.


Casa Balasa este casa construită în incinta Curţii Domneşti, lângă Biserica Sf. Vineri. A aparţinut doamnei Bălaşa, soţia voievodului Constantin Serban.
Este alcatuită din patru camere dispuse în şir având rol de azil: “să fie de odihnă creştinilor care cad în nevoie”
De retinut:
Biletul de intrare este 4,5 lei pentru studenti si pensionari  si 9 lei pentru restul.
Programul de vizitare este intre orele 09-19 in sezonul de vara, iarna pana la orele 17. 00.
Aaaaaaaaaaaaaa.............si ce era mai important am uitat sa spun ......................a fost o plimbare pe care i-am daruit-o mamei mele !

Biletul de intrare este 4,5 lei pentru studenți și 9 lei pentru restul.

Citeşte mai mult: http://www.dianora.ro/2012/02/curtea-domneasca-targoviste-romania.html#ixzz2DdpHUNhZ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial

4 comentarii:

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes