Pe Arges in gios!

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeei,cine nu stie poezia lui Vasile Alexandri intitulata Mesterul Manole sau cine nu a auzit de Legenda Mesterului Manole?
A trecut ceva vreme de cand tot ii promit mamei ca o sa ajungem la Curtea de Arges...................si iata ca intr-o buna dimineata de inceput de septembrie si de toamna in acelasi timp ,intr-o zi ce se anunta insorita si calda am pornit la drum.Fac stigare si raspun la apel........mama,Elena,Roxana si prietena mamei, Nuti.Iesim destul de  repede  pe autostrada ,se merge bine incontinuare ......ajungem in Pitesti si undeva facem la dreapta catre Curtea de Arges.Si asa cum am preconizat si cum ne-am dorit ziua este una frumoasa de toamna.Pe drumul catre Manastire ne oprim mai intai la Curtea şi Biserica Domnească purtătoare a hramului Sfântul Nicolae si  ctitoria  domnitorul Basarab I.Ansamblul Curtea Domnească mai  include ruinele  caselor domneşti ale lui Neagoe Basarab, turnul de poartă, clopotniţa cu poarta de acces , o casă tradiţională, fundaţiile primei biserici domneşti precum şi zidul de incintă.

Poarta de intrare.



Biserica Domneasca.   
In biserica se pastreaza mormantul lui Radu I Basarab expus sub sticla.  
 Mai multe despre Biserica Domneasca puteti afla accesand acest link    http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-domneasca-sfantul-nicolae-curtea-arges-123583.html
Casa traditionala.

Ruinele caselor domnesti.
 Ruinele cetatii. si ale pivnitelor domnesti


Curtea este strajuita de pomi cu frunza inca verde.
    Cu Roxana!
   Cu Elena!
   Ele doua,nepoate!
Plecam de aici si ne indreptam pasii catre Manastirea Curtea de Arges.Dupa cum bine stim cu totii Manastirea Curtea de Arges este strans legata de Legenda Mesterului Manole.Asa cum scrie si la intrare Manastirea este o veritabila "capodoperă a arhitecturii româneşti medievale,devenita celebra prin mitul creatiei, prezentata in nemuritoarea balada a Mesterului Manole” In fata Manastirii  ramai mut,respiratia parca ti se opreste pentru cateva clipe , privirea cauta sa acumuleze  cat  mai mult iar mintea sa inteleaga cat mai mult.Desi era pentru a treia oara cand paseam  pragul Manastirii trairile sunt aceleasi ca si prima data..............simti ca niciodata nu te saturi de ceea ce ai in fata si imprejurul tau.Si ......................imediat  iti vine in minte   legenda MesteruluiManole..........derulezi,derulezi,derulezi si privesti.Manastirea este de un alb imaculat ,de o frumuseta cum rar iti este dat sa vezi ............o frumusete imbracata in dantela care ii da o tinuta distinsa.


Intram in Manastire si gasim aici  mormintele regilor Romaniei Carol I si Ferdinand precum si al reginelor Elisabeta si Maria.






Mergand pe langa Manastire, pe partea dreapta, gasim un inscris de culoare rosie. Legenda spune că tot ceea ce meşterii zideau ziua  se dărâma peste noapte.. Meşterul Manole ar fi visat într-o noapte că dacă îşi va zidi soţia, pe Ana, în pereţii Mănăstirii, aceasta nu se va mai dărâma. Pasiunea pentru munca sa a invins dragostea ce i-o purta Anei si acesta si-a zidit sotia de vie in zidurile Manastirii   
Curtea Manastirii este deosebit de frumoasa........ cu multi arbori si copaci ornamentali, un frumos loc de   odihna si piosenie.





Tot aici se pot cumpara obiecte bisericesti .
Moastele Sfintei Mucenite Filofteia  se regasesc in Capela-Paraclis.
Despre Sfanta Mucenita Filofteia cititi aici:http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfanta-mucenita-filofteia/sfanta-mucenita-filofteia-sfanta-numai-12-74628.html


Despre Fântâna Meşterului Manole legenda spune că ar fi locul unde s-a stins din viaţă Manole, iscusitul constructor al Mănăstirii pe care Neagoe Barasab l-a lăsat pe acoperiş laolaltă cu ceilalţi meşteri, poruncind să se dărâme schelele. Manole a încercat să-şi ia zborul cu aripi din şindrilă, iar pe locul unde a căzut s-a ivit un izvor cu apă limpede.Mai multe detalii referitoare la Manastirea Curtea de Arges le puteti gasi aici https://login.yahoo.com/config/login_verify2?.refer=slv&.intl=us&.src=ym 


 Drumul nostru nu se opreste aici ......................mergem mai departe,de data aceasta , la o intalnire cu muntele.........ne indreptam catre Barajul Vidraru.Priviti pozele si delectativa cu ele.


























In drumul de intoarcere ne-am oprit intr-un sat  din apropierea Curtii de Arges de unde am cumparat de la taranii cu tarabele  asezate in fata casei niste pere cum de mult nu am mai mancat ...............dulci , zemoase si foarte parfumate.Si bineinteles ca am luat si ceva tuica de pruna.Si ne-am racorit cu apa rece si proaspata de la una din fantanile de pe marginea drumului.
Roxanei ii obosisera picioarele in sandale asa ca .....................jos cu ele.........hahaha.
                      Suntem gata de drum!
Am ajuns cu bine acasa cu sufletul incarcat de liniste si frumusete!

8 comentarii:

  1. Medy ce excursie frumoasa si bogata in emotii ati facut! Alta data sa ma strigi si pe mine. Raspund prezent sigur!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa poze, e meritat escapada asta ;) Sunt fetele tale Elena si Roxana?

    RăspundețiȘtergere
  3. Medi, o excursie superba! Am vizitat si eu, datorita tie, locuri in care nu am mai fost de cand eram in clasa a IX-a!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu Poliana sunt nepoatele mele, fetele verisoarelor mele.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doina, ma bucur ca ti-a facut placere postarea ta.
    Seara minunata!

    RăspundețiȘtergere

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes